Elektrische fiets

Elektrische fiets

De elektrische fiets wordt beschouwd als een fiets wanneer deze voldoet aan 3 voorwaarden:

  • Er moet sprake zijn van trapbekrachtiging (ondersteuning bij het trappen).
  • De ondersteuning wordt gegeven tot een snelheid van max. 25 km/u.
  • Het geleverde vermogen is maximaal 250 watt.

Uitrusting:

  • Een fietsbel op je fiets is verplicht. Ze moet hoorbaar zijn op een afstand van 20 meter ongeacht waar de bel op je fiets bevestigd is. Heb je geen bel, dan riskeer je een boete van 58 euro (bij onmiddellijke inning) of 68 euro (bij minnelijke schikking).
  • Twee werkende remmen (voor- en achterrem) zijn verplicht. Werken ze niet, dan riskeer je een boete van 58 euro (bij onmiddellijke inning) of 68 euro (bij minnelijke schikking).
  • Verlichting / fietslichten (wit of geel vooraan en rood achteraan) moeten alleen aanwezig en in werking zijn tussen valavond en zonsopgang en wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 meter is. Het rode achterlicht moet ’s nachts zichtbaar zijn op 100 meter. Heb je dat niet, dan krijg je een boete van 58 euro (bij onmiddellijke inning) of 68 euro (bij minnelijke schikking).
  • Reflectoren (witte vooraan en rode achteraan, gele of oranje aan weerszijden van de pedalen en twee gele of oranje per wiel en / of een witte reflecterende strook op elke band) zijn verplicht. Geen reflectoren levert je een zelfde boete op als bij de fietslichten.

Vanaf 1 oktober 2016 is de nieuwe reglementering op de elektrische fietsen van toepassing. In deze wet maakt men een onderscheid tussen een fiets met elektrische hulpmotor, een gemotoriseerde fiets en een speed pedelec.

Een elektrische tweewieler die met motorassistentie sneller kan rijden dan 45 km/u wordt niet beschouwd als een elektrische fiets of bromfiets, maar dan gaat het om een motorfiets waarop de specifieke regels van toepassing zijn (enkel rijden op de openbare weg, motorrijbewijs, motorhelm en beschermkledij,...).

De correcte regelgeving over dit item vind je op http://mobilit.belgium.be/nl onder het thema 'wegverkeer' vind je de rubriek 'wetgeving & reglementering'.

De specifieke verkeersregels voor motorfietsen kan je raadplegen op www.wegcode.be (zie veiligheid van motorrijders).