Diefstal in bewaakte fietsparking

In het laatste nummer van tijdschrift Grinta (nr. 67 ) lees je het artikel 'Houd de dief', geschreven door Marc Peeters van 'Fietsongeval.be', waarin voor de zoveelste keer de aanzet wordt gegeven om fiets en toebehoren veilig achter, voor, met of wat dan ook grendel te plaatsen.

Het artikel was amper 2 dagen vers van de pers of via VRT-nieuws vernamen we de gevangenneming van de hoofdverdachte van een Roemeense fietsen-dievenbende die vanuit België opereerde om grote getale fietsen op bestelling naar Roemenië uit te voeren: om geen argwaan te wekken, werden o.a. mountainbikes besmeurd met modder.

Diezelfde week vond voor de correctionele rechtbank te Veurne de start plaats van het proces van een Belgisch trio fietsdieven die, gaande van Noord-Frankrijk over Diksmuide, Oudenaarde, Zottegem en omstreken Antwerpen, tientallen fietsen uit garages, winkels en huizen stalen. Pikant detail: ook een mtb van Olympisch kampioen Greg Van Avermaet stond tussen de lijst gestolen fietsen. Tot overmaat van ramp werd de hippe Antwerpse fietsenzaak 'Bike Project' op 1 maand tijd tot 2 keer toe bestolen door gewiekste dieven. Een regelrechte bedrijfsramp. En, om het plaatje rond te maken, bereikte ons meer dan alarmerende berichten over een ware diefstalplaag in het Nederlandse Valkenburg, trotse thuisstad van de Amstel Goldrace: moto's, maar vooral fietsen worden aan de lopende band van fietsdragers 'gejat', zelfs volledige fietsdragers worden afgebroken met fietsen hierop nog bevestigd!

Dit alles op de openbare parkings buiten het meestal autovrije centrum. De plaats van het delict (Valkenburg ligt aan het 3-landenpunt), zal hieraan niet vreemd zijn en dus zijn dieven de conflicterende buitenlandse politiezones (Belgie, Nederland en Duitsland) te snel af. Je fiets bij de hand houden en ook na een cyclosportieve tocht attent blijven, is aan de orde. Tenzij je je fiets in de aangeboden bewaakte fietsstalling plaatst.

Maar wat als je 'bewaakte' fiets toch wordt gestolen? In dit geval is de 'bewaker', meestal de inrichtende club of organisatie, verantwoordelijk! De bewaargeving, geregeld door de artt. 1915 e.v. BW, is een eenzijdig en zakelijk contract dat tot stand komt door afgifte van de zaak van de bewaargever aan de bewaarnemer: vanaf dan heeft enkel deze laatste verplichtingen, o.a. de zaak in perfecte staat teruggeven. Dit is de reden waarom dergelijk systeem weinig frequent is. Immers deze aansprakelijkheid is moeilijk te verzekeren of onderhevig aan zeer dure premies, vergt extra personeel, kortom is een bijzondere bijkomende last voor de inrichter.

Zelf de bewaker zijn van je eigen fiets, is het motto!

18/05/2018