Het overzicht van onze artikels

Blijf op de hoogte van de verkeerswetgeving, ontdek heel wat tips om je veilig op fiets te verplaatsen en leer meer over Fietsongeval.be!

Fietsongevallen bij wielertoeristen: een reflectie na Sporza-interview

Afgelopen weekend werd op Sporza-radio het interview uitgezonden tussen journalist Dirk Gerlo en Marc Peeters, met als thema o.a. de fietsongevallen bij wielertoeristen en het belang van een sessie fietsveiligheid.
Hier meer over de inhoud en mijn persoonlijke bedenkingen:

Boek een infosessie over fietsveiligheid

De afgelopen weken namen de fietsongevallen fors toe, meerdere met dodelijke afloop.
Dit kan en mag de bedoeling niet zijn door het gebruik van dit populaire vervoersmiddel.
Boek daarom een infosessie over fietsveiligheid en ‘wat te doen na een fietsongeval ?’

#veiligfietsen: wat geleerd na weken fietsen tijdens lockdown

Als fervent fietsliefhebber heb ik zelf de afgelopen weken kilometers op de fiets doorgebracht. Ik heb veel gezien op de weg: goed en minder goed gedrag. Hier lees je mijn bevindingen en vooral aandachtspunten voor de toekomst. Want we gaan weer stilaan uit ons kot komen!

#veiligfietsen: fietsen en tramsporen

Tramsporen: de schrik van vele fietsers! Daarover gaat onze laatste tip in het kader van #veiligfietsen. Hopelijk hebben we zo ons steentje bijgedragen in het beperken van ziekenhuisopnames door fietsongevallen.

#veiligfietsen: fietssuggestiestroken

Je kent ze wel: de oker gekleurde stroken op de rijbaan? Of de fietslogo's die op de rijweg getekend zijn? Dat zijn fietssuggestiestroken. Maar vergis je niet: ze hebben geen juridische waarde!

#veiligfietsen: correct gebruik van het fietspad blijft problematisch

Moet je op het fietspad rijden? Mag je ook in de tegenovergestelde richting fietsen? Is het altijd de veiligste keuze? Vandaag meer over het juiste gebruik van het fietspad. #veiligfietsen

#veiligfietsen: rechtsaf vrij voor fietsers

Je kent ze misschien wel? De nieuwe verkeerslichten die fietsers toelaten rechts af te slaan bij rood licht. Vandaag gaat onze tip hierover. Fietsslachtoffers uitsluiten blijft onze bekommernis!

#veiligfietsen: fietsen in groep

Fietsen in groep is vandaag uitgesloten en zal wellicht nog wel enkele weken verboden blijven. In afwachting informeren we je over fietsen in groep. Zo vermijden we samen fietsongevallen.

#veiligfietsen: in groep veilig de rijbaan oversteken

Vandaag gaan we in op een case die Cesar S. ons stuurde. Wat als je in grote groep oversteekt maar er is te weinig plaats op de middenberm? Benieuwd naar onze verkeersveilige tip van de dag?

#veiligfietsen: verzekering voor e-bike en speed pedelec

Kan of moet je je speed pedelec of e-bike verzekeren? Meer daarover in onze dagelijkse tip om fietsongevallen te vermijden. #samentegencorona #veiligfietsen

#veiligfietsen: agressie door en tegen fietsers

Agressie in het verkeer gebeurt helaas dagelijks. Ook tegen en tussen fietsers. Wat doe je als je verbaal of fysiek aangepakt wordt als fietser?

#veiligfietsen: fietspad verlaten om in te halen

Je mag nu ook via de rijweg inhalen als je geen 1,5 m afstand kan houden op het fietspad. Maar dat is niet zonder gevaar! Hou het veilig dit weekend en respecteer de verkeersregels. Deel deze fietstip met de fietswereld: dit is onze bijdrage als fietsers om al het zorgpersoneel te ondersteunen.

#veiligfietsen: bijzondere voorrangsregels voor fietsers

Mag je zomaar een fietspad oversteken? Wat op het einde van een fietspad? We frissen nog eens even de bijzondere voorrangsregels voor fietsers op. Hoe beter we de regels kennen, hoe minder fietsongevallen.

#veiligfietsen: de speed pedelec en het fietspad

Een lezer liet ons weten dat hij door agenten werd tegengehouden met zijn speed pedelec op de Platin Moretuslei. Moest hij effectief op het fietspad fietsen? Vandaag meer over de plek en snelheid van de speed pedelec. We blijven immers dagelijks tips geven om fietsongevallen te voorkomen.

#veiligfietsen: kapotte occasie-fiets en je geld recupereren

We hadden het er in een vorige fietstip reeds over: de gevaren van het kopen van een 2de hands fiets, en dan vooral het niet kunnen opmerken van de beschadiging van het frame. Maar recupereer je je centen als er iets kapot blijkt?

#veiligfietsen: fietsen en tractoren

Dinsdag bereikte ons het bericht van een dodelijk fietsongeval te Dadizele waarbij een fietser gegrepen werd door een aanhanger van een tractor, ongeval gebeurd op een ‘boerebaantje’. Wij wensen de naasten veel sterkte.

#veiligfietsen: Corona-boetes vermijden

We moeten content zijn dat we nog mogen gaan fietsen. Dat is niet zo in elk land. Dus laten we ons dan ook houden aan de regels. Je zou niet de eerste zijn die op de bon gaat dezer dagen. Hoe vermijd je dat. Kan je een boete betwisten?

#veiligfietsen: met de smartphone

Bellen, foto's nemen, facetimen op de fiets: mag dat? Daar gaat deze dagelijkse tip over. Want we proberen fietsongevallen te vermijden. Het zorgpersoneel heeft momenteel andere zaken aan hun hoofd.

#veiligfietsen: fietsers en paarden

Ook paarden hebben nood aan lichaamsbeweging en dus zien we bij regelmaat ruiters die hun volbloed op kleine landwegen en jaagpaden berijden. Wat doe je als fietsers om een ruiter veilig te passeren?

#veiligfietsen: rijvaardigheid

Mag je met één hand op het stuur fietsen? Mag je je hond meenemen op een fietstocht? Vandaag meer over wat niet mag als je gaat fietsen. Deel deze tips en vermijd mee fietsongevallen. #samentegencorona

#veiligfietsen: rijvaardigheid

Je moet over voldoende stuurvaardigheid beschikken alvorens je je in het verkeer mag begeven. Anders heb je geen verhaal bij een mogelijk ongeval. Oefen dus ook eerst vooraleer je met een nieuwe fiets op pad gaat. Zo vermijd je nodeloze ongevallen en vrijwaren we onze ziekenhuizen. #samentegencorona

#veiligfietsen: voorrang van rechts

Je voorrang van rechts principieel nemen is misschien toch niet zo slim bij druk verkeer. Geef hem af als het gevaarlijk wordt. Je voorkomt er veel miserie en schade mee. En dat willen we toch samen bereiken?! Zeker in Corona-tijden met overvolle ziekenhuizen.

#veiligfietsen: aankoop occasiefiets

We proberen fietsongevallen te voorkomen en onze ziekenhuizen te vrijwaren van gekwetste fietsers. Daarom vandaag tips over de aankoop van occasiefietsen (al dan niet met gebreken).

#veiligfietsen: geflitst op de fiets

Gisteren hadden we het over snelheidsbeperkingen op het fietspad. Maar hoe worden die gecontroleerd? Kan je als fietser geflitst worden? Vandaag het onderwerp van onze #veiligfietsen-tip.

#veiligfietsen: snelheidsbeperking op het fietspad

Fietsers die meer dan 30 km/u op het fietspad rijden…het kan onveilige situaties veroorzaken. Sommige steden en gemeenten plaatsen dan ook bordjes met een snelheidsbeperking. Maar zijn die geldig? Hoe vermijden we ongevallen?

#veiligfietsen: met oortjes en headphones

Wist je dat naar muziek luisteren op de fiets, de kans op ongevallen enorm vergroot? Dat kan niet de bedoeling zijn. Daarom wat meer tekst en uitleg over oortjes op de fiets.

#veiligfietsen: fietsen op de rotonde

We willen ongelukken vermijden bij fietsers. Fietsen op rotondes is best gevaarlijk. Lees in deze tip hoe je veilig een rotonde passeert.

#veiligfietsen: kruisen

Elkaar passeren in deze tijden doe je op een veilige afstand. Maar ook met de fiets zijn er regels om elkaar te kruisen. Hier alweer een tip om fietsongevallen te vermijden.

#veiligfietsen: fietsen door rood licht

We blijven solidair met ons verplegend en ander zorgpersoneel en trachten fietsongevallen te vermijden. Vandaag door het rood licht te respecteren.

#veiligfietsen: fietsen op een jaagpad

Ook als fietsers blijven we het verzorgend personeel ondersteunen door een onnodige ziekenhuisopname te vermijden. Neen aan fietsongevallen. Vandaag focussen we op het fietsgebruik op jaagpaden.

#veiligfietsen: inhalen

We blijven dagelijks sensibiliseren tot meer fietsveiligheid om onze hospitalen geen overbodige fietsslachtoffers te doen opnemen, met vandaag tips over het inhalen van fietsers.

#veiligfietsen: de fietsbel

In onze actie om zoveel mogelijk ziekenhuisbedden te vrijwaren van fietsslachtoffers, elke dag een fietstip die je meedraagt in je dagelijks uitje buiten de quarantaine. Vandaag: de fietsbel.

#veiligfietsen: afslaan

In tijden van Corona gaan we massaal fietsen. Wij geven je tips om het veilig te houden. De eerste tip gaat over afslaan.

Fietssnelweg F45 Gent - Kortrijk: Herbronnen!

Is de F45 effectief dé fietssnelweg bij uitstek in West-Vlaanderen zoals beweerd wordt in publicaties? Expert in fietsrecht Marc Peeters testte zelf een deel van het parcours.

Top Mont Ventoux in een nieuw kleedje

Neem nog snel een foto van de huidige top want die verandert binnenkort!

Koersen is overleggen

Op 17 maart botste een groep renners met een bestelwagen. Wat volgt is de discussie na dit tragisch ongeval….

Fietsers en sneeuw/ijsvalpartijen

De 'die hard' fietsers in regen en wind werden afgelopen week getrakteerd op heuse wintertoestanden. En er volgen ongetwijfeld nog winterpriks.
Maar wat als je valt op ijs of sneeuw, ben je zelf verantwoordelijk ? Of de gemeente? In dit artikel lees je er alles over.

Nieuwsflash december 2018

Win een infosessie #goedopweg

Begeleiding van beginnende fietsertjes

Regendruppels bij zon: de schuimcicade

Voordracht 'Testosteron in het peloton'

Dode hoek een doorbraak?

Oversteekplaats fietsers: geen voorrang!

Lichtgevende fietspaden