#veiligfietsen: aankoop occasiefiets

Altijd aanlokkelijk om een 2de hands fiets te kopen die je uiterlijk prima gepresenteerd wordt, en aan een prijs waarvoor je het echt niet laten kan.

Check

Maar achter die schone schijn gaat soms een gebrek schuil dat je pijnlijk parten kan spelen. Om ongevallen te vermijden, onderzoek de  2de hands fiets vooraf goed en kijk het volgende zeker na:

  • zijn de banden versleten, zitten de spaken goed vast en zitten er geen slagen in de wielen, zit er speling op de voorvork;
  • schakelt de fiets nog goed, is de derailleur niet aan vervanging toe;
  • controleer de trapas en de pedalen;
  • check je remsysteem dubbel (knikken in de kabels, de velg niet afgesleten).

Stuur en frame 

De meest delicate onderdelen zijn het stuur en de frame:  een stuurbreuk of een gebarsten frame zijn immers geen uitzondering. 
Een nieuw stuur is aan te bevelen.
En oplettendheid is zeker aan de orde wanneer het een carbon frame betreft. Want als de vorige berijder met die fiets gevallen is, kan een onzichtbaar scheurtje het gevolg zijn. De kans is groot dat dit verder doorscheurt met alle gevolgen vandien.

Lokale fietshandelaar

Niet iedere potentiële verkoper gaat in volle openheid, al moet je ervan uitgaan dat een fiets kopen van je beste vriend meer waarborgen biedt. 
Misschien toch maar die aanzienlijke prijsvermindering bij je lokale fietshandelaar afwachten. Hij biedt de beste garantie, ook wanneer het misloopt ingevolge ‘verborgen gebreken’.  Dat is de inhoud van een ander artikel.

Trouwens de voorgaande checklist dient ook om je eigen fiets na te kijken. Alle organisaties, o.a. 1000 km Kom op tegen kanker, huldigen dit principe vooraleer je start.

Deel dit artikel met al je fietsvrienden om onze stilaan vollopende ziekenhuizen te ontlasten van fietsslachtoffers.

Morgen: voorrang van rechts

01/04/2020