#veiligfietsen: fietsen en tractoren

Dit tragische verhaal liet ook Dominique D.M uit Begijnendijk niet onberoerd die ons vroeg om aandacht voor deze verkeerssituatie en zelf tips aanleverde.

Vanzelfsprekend nemen we het mailbericht van Dominique mee op in dit verhaal. Zo schrijft Dominique ondermeer:

Tractoren zijn totaal niet uitgerust om de gevolgen van een ongeval te minimaliseren, bvb. grote open ruimtes voor de wielen. Waar ik vroeger nog wel eens in de berm ging rijden, doe ik dit nu nooit meer;  als je naar de verkeerde kant valt, is het risico veel te groot’.

Mijn advies’ eindigt hij ‘parkeer je als fietser in de berm, met maximale tussenafstand, voet aan de grond’.

 

We kunnen deze tip niet beter verwoorden, maar toch ook een oproep aan de landbouwers zelf om hun machines op een verantwoorde en beperkt in snelheid te besturen, zeker bij tegemoetkomende fietsers. Want ook landbouwers moeten zich bewust zijn van hun daden.

Dit neemt niet weg dat fietsers de wegcode indachtig moeten zijn, zelfs op deze smalle landbouwwegen waar veilig kruisen quasi onmogelijk is. Ik verwijs hiervoor naar de eerdere fietsveilige tip over het ‘kruisen’ vervat in art. 15 van de wegcode.
De zeer geringe tijd die je als fietser verliest door te stoppen om een veilige doorgang te garanderen, weegt niet op tegen het mogelijk onheil dat om de hoek komt kijken.
Zo kunnen we in de toekomst tragedies als in Dadizele hopelijk uitsluiten.

Wens je als lezer van onze veilige fietstips ook een suggestie te doen, of heb je vragen, mail gerust naar fietsongeval@marcpeeters.be en we bekijken de opties.

Deel deze fietstip met iedereen die fiets-minded is, zo kunnen we fietsongevallen verminderen en houden we de druk op hospitalen in deze crisistijd binnen de perken.

Maandag: kapotte occasie-fiets gekocht? Hoe recupereer ik mijn geld? 

 

10/04/2020