#veiligfietsen: fietsen op de rotonde

Gevaar op rotonde met fietspad

Een zeer gevaarlijke verkeerssituatie voor fietsers is het fietsen op een rotonde. Een rotonde is ‘een weg waarop het verkeer in 1 richting geschiedt rond een aangelegd middeneiland en gesignaleerd met verkeersborden D5 en waarvan de toegangswegen voorzien zijn van borden B1of B5’.
Vooral een rotonde met rondom langs de rand een fietspad verhoogt aanzienlijk de kans op ongevallen. Bij elke afslag riskeert een fietser immers de weg afgesneden te worden door een rechts afslaande automobilist.  Deze laatste moet zovele handelingen tegelijk stellen dat de aanwezigheid van de fietser veelal vergeten wordt als laatste klik in de hersenen.  Als fietser een opvallend teken doen, doet wonderen.

In het midden rijden

Op een rotonde zonder fietspad kan je je als fietser veiliger opstellen. Op zulk een rotonde moet je niet helemaal rechts rijden en kan je als fietser in het midden van de rijbaan rijbaan rijden tot je rechts moet afslaan. Doen maar!
De wet is trouwens in in dit laatste geval in je voordeel: een uitzondering op ‘zo rechts mogelijk op de rijbaan rijbaan’ (d.i. de algemene regel) staat in art. 9.3.1 van de wegcode nl. ‘behalve indien een gedeelte van de openbare weg voor hem is voorbehouden, moet de bestuurder niet zo dicht mogelijk bij de rechterrand van de rijbaan rijden op een rotonde’.

Een nuttige tip die je veiligheid als fietser verhoogt.

Morgen:  fietsen met oortjes en headphones 

28/03/2020