Elektrische fiets

Eigenaars van een elektrische fiets moeten zoals elke fietser voldoen aan de regels rond uitrusting, zo niet, riskeren ze een boete.

Vanaf 1 oktober 2016 is de nieuwe reglementering op de elektrische fietsen van toepassing.

In deze wet maakt men onderscheid tussen een fiets met elektrische hulpmotor, een gemotoriseerd fiets en een speed pedelec.

 

Fiets met elektrische hulpmotor voldoet aan 3 voorwaarden: 

- Er moet sprake zijn van trapbekrachtiging (ondersteuning bij het trappen).

- De ondersteuning wordt gegeven tot een snelheid van max. 25km/u.

- Het geleverde vermogen is max. 250 watt.

 

De gemotoriseerde fiets voldoet aan 3 voorwaarden:

- Er moet sprake zijn van trapbekrachtiging (ondersteuning bij het trappen).

- De ondersteuning wordt gegeven tot een snelheid van max. 25km/u.

- Het geleverde vermogen is max. 1000 watt.

- Minimum leeftijd van de bestuurder bedraagt 16 jaar.

 

Wat is er verplicht?

Een fietsbel op je elektrische fiets is verplicht. Ze moet hoorbaar zijn op een afstand van 20 meter ongeacht waar de bel op je fiets bevestigd is. Heb je geen bel, dan riskeer je een boete van 58 euro (bij onmiddellijke inning) of 68 euro (bij minnelijke schikking).

Twee werkende remmen (voor- en achterrem) zijn verplicht. Werken ze niet, dan riskeer je een boete van 58 euro (bij onmiddellijke inning) of 68 euro (bij minnelijke schikking).

Verlichting/lichten  (wit of geel vooraan en rood achteraan) moeten alleen aanwezig en in werking zijn tussen valavond en zonsopgang en wanneer de zichtbaarheid  minder 200 meter is. Het rode achterlicht moet 's nachts zichtbaar zijn op 100 meter. Heb je dat niet, dan krijg je een boete van 58 euro (bij onmiddellijke inning) of 68 euro (bij minnelijke schikking).

Reflectoren (witte vooraan en rode achteraan, gele of oranje aan weerszijden van de pedalen en twee gele of oranje per wiel en/of een witte reflecterende strook op elke band) zijn verplicht. Geen reflectoren levert je eenzelfde boete op als bij de fietslichten.

De elektrische fiets is fiscaal interessant via aankoop door je werkgever en je kan hiervoor eveneens 0,24 euro per kilometer krijgen.