Ligfiets & fixie

Eigenaars van een ligfiets of een fixie moeten zoals elke fietser voldoen aan de regels rond uitrusting, zo niet, riskeren ze een boete.

Lees meer over deze buitenbeentjes.

Wat is er verplicht?

Een fietsbel op je ligfiets of je fixie is verplicht. Ze moet hoorbaar zijn op een afstand van 20 meter ongeacht waar de bel op je fiets bevestigd is. Heb je geen bel, dan riskeer je een boete van 58 euro (bij onmiddellijke inning) of 68 euro (bij minnelijke schikking).

Twee werkende remmen (voor- en achteraan) zijn verplicht. Werken ze niet, dan riskeer je een boete van 58 euro (bij onmiddellijke inning) of 68 euro (bij minnelijke schikking).

Verlichting/fietslichten (wit of geel vooraan en rood achteraan) moeten alleen aanwezig en in werking zijn tussen valavond en zonsopgang en wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 meter is. Het rode achterlicht moet 's nachts zichtbaar zijn op 100 meter. Heb je dat niet, dan krijg je een boete van 58 euro (bij onmiddellijke inning) of 68 euro (bij minnelijke schikking).

Reflectoren (witte vooraan en rode achteraan, gele of oranje aan weerzijden van de pedalen en twee gele of oranje per wiel en/of een witte reflecterende strook op elke band) zijn verplicht. Geen reflectoren levert je eenzelfde boete op als bij de fietslichten.

Nuttige tips voor de ligfietsers.

Een achteruitkijkspiegeltje is een must, eventueel bevestigd aan de bril of helm.

Volgens de ervaren ligfietser(s) zijn ligfietsen veilig:

° je valt minder hoog

° je gaat niet over kop

° je hebt een beter zicht op de weg

° autobestuurders zijn voorzichtiger bij het naderen van een ligfiets

Een fixie, ook wel fixed gear of doortrapper genoemd, is een fiets waarbij het wiel wordt aangedreven zonder tussenliggende vrijloop m.a.w. het achterste kettingwiel is vast verbonden met de naaf van het achterwiel.

Dit vast verzet maakt dat je met een fixie achteruit kan fietsen en stilstaan (surplacen).

De fixie wordt ook gekenmerkt door zijn persoonlijk karakter en is de exponent van de moderne fietscultuur.

Door het ontbreken van remmen zijn ze wettelijk niet in orde, maar voor fixed gear-bikers is het 'skidden' (remmen) even veilig als een fiets met remmen.